top of page

BECHS

Bechs ble født i et musikalsk hjem hvor foreldrene sang og spilte, faren spilte hardingfele og moren spilte gitar og piano. Fra han var 4 år lærte han å spille piano av moren som sendte ham til Ullensaker kommunale musikkskole i 5-6 årsalderen med klaverpedagogen Elisabeth Grung. Han fikk sin første fiolin da han var 7 år, og begynte med fiolinundervisning på samme musikkskole hos fiolinpedagog Torhild Seem. I 10-årsalderen begynte han med orgelundervisning hos organist Steinar Bjørnsengen i Ullensaker kirke, og fikk akkompagnementsoppgaver i forbindelse med korarbeidet der.

 

Han gikk allmennfaglig studieretning med musikkfordypning ved Kristelig Gymnasium i Oslo. Som 20-åring kom han inn på kirkemusikkstudiet ved Norges Musikkhøgskole (NMH). Under studietiden var han organist for Sørum kirkelig fellesråd og akkompagnetør for Frogner bygdekor kalt «Fraunakoret» som ble ledet av operasanger og dirigent Torbjørn Lindhjem. Etter to år på NMH, dro han videre til Det Kongelige danske Musikkonservatorium i København for å spesialisere seg innenfor kordireksjon, orgelspill, orgelimprovisasjon, pianospill, cembalospill og sang. Han ble ansatt som sanger i Henriksholms Kirkes Kor av dirigent og organist Karin Schmidt-Andersen, og han var med koret på turné til Tyskland og Tsjekkia.


Etter fullført studium ved NMH og DKDM har han vært ansatt som organist og kantor ulike steder i Oslo-området og i København.

DSCF4230.jpg

Arbeidsoppgavene har bestått av konsertplanlegging og gjennomføring, dirigering av kor, orgel-og pianospill i forbindelse med gudstjenester, begravelser og bryllup. Siden han begynte å spille ved begravelsesseremonier har han samarbeidet med musikere som panfløytisten Roar Engelberg, trompetistene Harald Næss, Tormod Åsgård, Trond Olav Ruistuen, Pål Gløtta saksofonist Frøydis Grorud,  fiolinistene Igor Rybak, Ingrid Berg Mehus, vokalistene Birgit Brinch, Henrik Hundsnes, Mads Wighus, Nils Arne Helgerød og medlemmer av Nordic Tenors, Tommy Michaelsen fra Picazzo og Steve Andersson fra Ingmars. Han har lang erfaring med å akkompagnere alle slags ensembler og solister under slike arrangementer, og bruker gjerne sine kreative evner både til å komponere ny musikk til alle slags behov, både i inn- og utland. Hans musikalske evner har brakt ham til en lang rekke land i løpet av karrieren, deriblant i Norden, Øst-Europa og Israel.

 

Siden tiden på KG har han samarbeidet i noen perioder med musikalkomponisten og sangeren Thomas Stanghelle. De har komponert sangen «Summer morning» i 2011 i forbindelse med hendelsene på Utøya, og har hatt konsertprosjekter sammen med Stephen Ackles og familien Rybak.  Bechs har medvirket som pianist og organist på flere albumer, deriblant operasangerinnen Bodil Arnesen´s album «Mitt hjertes jul» som ble innspilt i Nannestad kirke mens han var kantor der. I Nannestad var han også akkompagnetør og dirigent for Nannestad Kammerkor gjennom mange ulike prosjekter, som f.eks. folkedansmessen «Träd inn i dansen» , «Allehelgensmesse» av Egil Hovland og «Gloria» av Tore W.Aas. Han har samarbeidet med solistene Ragnhild Groven, Rolf Nykmark og Øyvind Michelsen fra Grieg Solo Singers og bass-sanger Øystein Skre kjent fra Bjelleklang og Den norske opera.

 

I Ukraina har han både vært på orgelkonsertturné og produsert musikk sammen med de lokale musikerne Sashko Nevzhe og Sergey Popyk i Rivne, og i Israel har han bygd et lydstudio kalt «Zlil records» sammen med sangerne Shay og Zlil Zanzuri i havnebyen Ashdod hvor man underviser unge talenter innen sang og produserer musikkvideoer og demoinnspillinger. Bechs har koblet sammen norske og israelske musikere. Noen av resultatene er Monica Lie Hansens album «Hjerteharmonier» og pianisten Stefan Ibsen Zlatanos sitt album «Preludium» som ble utgitt på «Bech & Shay records» som er en del av «Zlil records» i Ashdod.  Sammen med fiolinisten Milutin Petrovic fra Serbia har han spilt mye musikk innenfor den klassiske sjanger, men også en god del folkelig klezmer-musikk fra Øst-Europa og Israel.

 

Siden Simon Moholt brukte Bechs som pianostemmer noen år tilbake, og dernest inviterte Bechs inn som musiker i prosjektene sine har han blitt med som pianist og fiolinist i bandet «Pilgrim» og pianostemmer innen Cult Kaos. For tiden er han i ferd med å sluttføre et mastergradsprosjekt ved NMH om originalmusikken til noen hebraiske salmer fra templets tid i Jerusalem for 3000 år siden, ved å bruke nålevende tradisjonsbærere og sammenligne med historiske kilder som kan dateres tilbake til Kong Davids periode. 

Booking: simon@cultkaos.com

bottom of page